Get Adobe Flash player

Економічний словник спеціаліста АПК - завантажити

Словник економіко-політологічної термінології - завантажити

Домашнє завдання для учнів гр№33 з предмету «Економіка підприємства» - завантажити

Основи галузевої економіки та підприємництва - завантажити

Домашнє завдання для учнів гр№ 12 з предмету:»Економіка і організація аграрного виробництва» - завантажити

Домашнє завдання для чнів гр№ 33 з предмету:»Основи агробізнесу і підприємництва» - завантажити

Домашнє завдання для учнів гр№ 12 з предмету:»Економіка і організація аграрного виробництва» - завантажити

Домашнє завдання для учнів гр№ 11 - заватажити

Економічний практикум - завантажити

Економічні кросворди - завантажити

Питання до тематичної атестації № 2 в групі № 11 з дисципліни «Економіка і організація агровиробництва» - завантажити

Домашнє завдання для учнів гр № 33 з предмету «Основи статистики» - заватажити

Нормативи - завантажити


Кабінет економіки: «Потреби споживача й закономірності його економічної поведінки»

Можливості практичного застосування знань з цього питання полягають в тому, що:

1) розуміючи структуру потреб та знаючи причини змін цієї структурии, ми маємо змогу прогнозувати зміни у споживанні своєї родини, близьких чи просто знайомих нам людей;

2) розрахувавши структуру споживання (частку витрат на задоволення окремих потреб) і порівнявши її зі структурами раціонального споживання  (рекомендованими фахівцями), можна запропонувати напрями вдосконалення процесу споживання, фактичного вдосконалення задоволення потреб.

Зазначені можливості стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • що таке потреби та споживчі блага як засоби їхнього задоволення;
  • як класифікують потреби та споживчі блага;
  • що спонукає споживача у його виборі певних товарів, продукції чи послуг.

Пояснює учениця групи № 25 Мартинюк Марина Ігорівна.

Який посуд кращий?

Тарілки, зроблені з бамбука, цукрової тростини, крохмалю й води, як стверджують виробники, борються із забрудненням навколишнього середовища. У звичайних умовах ці тарілки розкладаються за 180 днів, а у воді – за 2 дні. Цей екологічний посуд придатний для мікрохвилівки, духовки й холодильника.

Пластиковий посуд дуже зручний. Каші в ньому не звариш – розплавиться пластик.   Але в такій тарі зручно переносити й розігрівати в мікрохвилівці продукти, вона не б’ється. Та побоюйтеся пластикового посуду з меламіну.  Якщо на зворотному боці пластикової коробочки є напис melamin – у жодному разі не купуйте й тим більше не використовуйте за призначенням.

Меламін містить формальдегід, що виділяється в їжу від взаємодії  з гарячою водою, особливо, якщо посуд подряпаний. Формальдегід відноситься до карцерогенів, викликає сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів.

Радять фахівці

Уникайте  однотонних  поверхонь білого, жовтого і золотавого кольорів.  Ці кольори ніколи нічого не маскують. Не купуйте меблі з однотонною  синьою, чорною, темно-зеленою і яскраво-червоною оббивкою – на таких тканинах помітні кожна порошина й будь-який волосок.

Не використовуйте керамічну плитку чорного, темно-синього або темно-зеленого кольору для облицювання ванних кімнат, інакше вас чекає щоденна боротьба з мильним нальотом і водяним каменем.

Найкращий колір для місць  загального користування – слонова кістка. Краплистий малюнок покриття на кухонній підлозі сховає дратівне  дрібне сміття й крихти, поки й вас не з’явиться хвилинка, щоб узятися за віник.

Люди так улаштовані, що кладуть речі не на спеціально відведені місця, а головним чином у ті місця, що під рукою. Ніхто по добрій волі не стане тягтися до верхньої полиці, якщо книжку можна притулити нижче ( навіть якщо верхня полиця порожня, а на нижній книги тісняться в три ряди). Тому вішайте полиці там, де зручно, а не там, де вони  «вписуються».


Кабінет економіки:«Ринки виробничих ресурсів та доходи у ринковій економіці»


Можливості практичного застосування знань з цього питання полягають в тому, що:

1)      знання про окремі ринки збагачують наші уявлення про сфери людської діяльності, і, можливо, майбутній вибір професії ми пов`яжемо саме з діяльністю в межах одного з цих ринків;

2)      за будь – яких обставин ми стаємо суб`єктом ринку праці, і тоді знання економічної поведінки суб`єктів цього ринку вельми стануть нам у пригоді;

3)      знання про особливості формування цін на різних ринках допоможуть нам орієнтуватись у їх динаміці та пристосовуватись до їх змін;

4)      знаючи закони, за якими формуються ціни ринків ресурсів, що одночасно є доходами власників, ми маємо наукове підгрунття оцінки справедливості чи несправедливості певних доходів.

Можливості практичного застосування економічних знань стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • що об`єднує та відрізняє ринки землі, праці та капіталу;
  • як формуються ціни товарів, що купуються (продаються) на цих ринках;
  • що впливає на рівень доходів власників ресурсів у ринковій економіці.

Пояснює учень гр № 13 Гальчинський Богдан Андрійович

Для підвищення мінімальної зарплати достатньо підстав

Як відомо, Верховна Рада України 6 грудня ухвалила за основу і в цілому розроблений Кабінетом Міністрів закон, що дає змогу підвищити з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату удвічі – до 3,2 тис. грн. Таке підвищення вже закладено в проекті державного бюджету на 2017 рік, підготовленому до другого читання у Верховній Раді. Підстав для підвищення мінімальної плати було більше, ніж достатньо. Про це на «Годині запитань до уряду» у Верховній Раді сказав міністр соціальної політики України.

- Лунають заяви про передчасність такого рішення з огляду на економічні можливості, - зазначив Андрій Рева. – Але для такої ініціативи підстав більше, ніж достатньо. Якщо в січні 2014 року співвідношення мінімальної заробітної плати і розміру фактичного прожиткового мінімуму в Україні становило 88,5%, то в грудні 2016-го воно не досягає навіть 50%. Тобто сьогодні людина, яка відпрацювала повний робочий місяць, отримуючи мінімальну заробітну плату, не має можливості забезпечити навіть мінімальні потреби на прожиття. До того ж, якщо індекс споживчих цін за три роки зріс утричі, то розмір мінімальної заробітної плати – лише 31%, що також переконливо свідчить про необхідність відновлення купівельної спроможності мінімальної заробітної плати.
Існує також пересторога щодо зрівнялівки в оплаті праці кваліфікованих і некваліфікованих працівників бюджетних установ після підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн.
- У разі зростання мінімальної зарплати уряд одночасно пропонує підвищити розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки до 1600 грн. (до розміру затвердженого прожиткового мінімуму для працездатних осіб), - сказав міністр.

– Тобто посадовий оклад працівника першого тарифного розряду ЄТС порівняно із сьогоднішнім днем із 1 січня 2017 року зросте на 44%. І таким чином буде ліквідовано розрив у 265 грн., який існує між цим показником і затвердженим прожитковим мінімумом.
Посадові оклади працівників бюджетної сфери також мають зрости в середньому на 50%. Оскільки ці оклади диференційовані, то рівень оплати праці буле різним: залежно від рівня кваліфікації та складності виконуваних робіт.
- Для підвищення заробітних плат працівникам бюджетної сфери в проекті державного бюджету України на 2017 рік передбачено видаткові кошти (порівняно з 2016 роком) у сумі 40 млрд. грн., зокрема для нарахування надбавок і стимулювальних виплат, - повідомив міністр. – Середня заробітна плата дільничного лікаря, терапевта, вищої категорії, що належить до 13-го розряду Єдиної тарифної сітки, становитиме 4940 грн., фельдшера вищої категорії – близько 3960 грн., оскільки його посада належить до 10-го тарифного розряду. А рівень зростання оплати праці вчителів додатково враховуватиме підвищення з 1 січня 2017 року на два тарифних розряди Єдиної тарифної сітки. Ідеться не просто про підвищення зарплати, а про перенесення посадових окладів на два тарифних розряди вище. Отже, заробітна плата вчителя вищої категорії, посада якого належатиме до 14-го розряду, з 1 січня становитиме 5260 грн., а вчителя без категорії – 3950 грн.
Андрій Рева спростував також тезу, що зростання мінімальної зарплати зумовить високий рівень інфляції, і нагадав, щ напередодні Національний банк України визнав, що це рішення істотно не впливає на розмір інфляції в країні.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева
- Стверджуємо, що в нинішніх умовах таке підвищення заробітної плати не спричинить зростання цін на споживчі товари та послуги, - переконаний міністр соціальної політики.

– Левова частка ресурсів – це зменшення тіньових, неофіційних заробітних плат. Ми всі знаємо, що велика частина зарплат виплачується в конвертах, із них не сплачується страхові внески.
За словами Андрія Реви, близько 50% працівників на папері отримують до 3000 грн. І 47 тисяч керівників підприємств мають офіційний заробіток 1450 грн.
Також міністр не погоджується з твердженням, що рішення щодо підвищення заробітних плат змусить підприємства переводити своїх працівників на скорочений робочий тиждень.


- Держава створила достатні умови для роботодавців, які мають змогу підвищувати заробітну плату для працівників, - сказав він. – Завдяки рішенню парламенту податкове навантаження на фонд оплати праці минулого року було зменшено – з 38% до 22%. Ідеться про додатковий ресурс (65 млрд. грн.), який передали підприємцям. Отже гроші є.
Ці кроки – системний підхід уряду до забезпечення трудових прав громадян і зменшення неоформленої зайнятості.
На думку міністра, для цього потрібно вдосконалити державний контроль над дотриманням законодавства.
- У разі збільшення кількості тих, хто працюватиме легально, зростуть внески (єдиний соціальний внесок) у Пенсійний фонд, - упевнений Андрій Рева. – Отже, зменшиться його дефіцит. Ми продовжуємо працювати над тим, щоб підвищити рівень життя наших громадян, зокрема рівень пенсійного забезпечення, встановити справедливість під час нарахування пенсій залежно від страхового стажу та сплачених внесків, осучаснити пенсії, нараховані в попередні роки. Здійснена реформа у сфері оплати праці прискорить ці зміни й створить реальну можливість для подолання дефіциту Пенсійного фонду України.

За словами міністра, співвідношення середньої зарплати і її мінімального розміру в Україні в жовтні становило 27%. А за рекомендаціями МОП воно має бути не меншим за 50%, а в ЄС – 70%.

Середня зарплата в нашій країні протягом січня 2014-го – жовтня 2016 року зросла на 69%, а мінімальна – лише на 19%.

За рівнем заробітної плати Україна посідає останнє місце в Європі, а серед країн колишнього СРСР випереджає тільки Таджикистан.

Джерело: Газета «Пенсійний кур’єр».  Тижневик  Пенсійного Фонду України. №50 (708), 16 грудня 2016 року.


Кабінет економіки: «Потреби споживача й закономірності його економічної поведінки»


Можливості практичного застосування знань полягають в тому, що:

1)      розуміючи структуру потреб та знаючи причини змін цієї структури, ми має змогу прогнозувати зміни у споживанні своєї родини, близьких чи просто знайомих нам людей;

2)      розрахувавши структуру споживання (частку витрат на задоволення окремих потреб) і порівнявши її зі структурами раціонального споживання  (рекомендованими фахівцями), можна запропонувати напрями вдосконалення процесу споживання, фактичного вдосконалення задоволення потреб.

Зазначені можливості стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • що таке потреби та споживчі блага як засоби їхнього задоволення;
  • як класифікують потреби та споживчі блага;
  • що спонукає споживача у його виборі певних товарів, продукції чи послуг.

Пояснює учень гр 14 Антонюк Дмитро Олегович.

Давайте згадаємо корисні властивості простих речей, що нас оточують постійно. Кухонна сіль, сода, оцет, мило, зубна паста - здавалося б, що може бути більш звичним у побуті? Але ми, на жаль, знаємо про цих знайомих незнайомців ще не все.

Плями видаляє, мозолі заголює

Перше, із чим стикаєшся щодня, - це зубна паста. До її складу входять різні корисні речовини: легкі абразивні, відбілювальні, протизапальні, ароматизатори... Крім чищення зубів, вона допомагає впоратись із плямами від чаю та кави, що залишилися на стінках кухлів, або відіпрати сліди губної помади із тканини. I це зовсім не все, що вона вміє.

Якщо під рукою у вас немає засобу від комариних укусів, не поспішайте в аптеку: зубна паста непогано знімає свербіж. Вона ж згодиться, якщо на губах з'явиться герпес. Якщо нанести її на самому початку хвороби, може не знадобитися дорогий засіб для лікування цієї болячки. Крім того, помічено, що прищики, змазані пастою на ніч, до ранку підсихають і зменшуються В розмірах. Невеликі опіки або мозолі також піддаються лікуванню пастою, за умови, що немає відкритої ранки.

Цікаво, що гелеві зубні пасти містять ті самі розчинні у воді полімери, що й багато гелів для укладання волосся. Тому якщо бажаєте додати волоссю стильної форми, a під рукою не виявилося спеціального гелю, у природі стане гелева зубна паста.

Гігієнічне, дезинфікуюче…

Господарське мило. Відомий усім класичний коричневий брусок коштує копійки, а от користь від нього просто величезна. Пам'ятаю, коли одного разу в дитинстві собака вкусив сусідського хлопчика, бабуся, перш ніж вести його в лікарню, промивала рану саме господарським милом. I робила вона цю процедуру дуже ретельно. За що потім їх і похвалили в лікарні, мовляв, знизили ймовірність зараження сказом.

Помічено: якщо під рукою немає аптечних засобів для лікування нежитю, можна вмочити в мильний розчин ватяний тампон і обробити носові пазухи. Після 2-3 таких процедур ви надовго забудете про застуду. Якщо є проблеми в ротовій порожнині, корисно обробляти на ніч зубну щітку розчином господарського мила до ранку вона буде повністю знезаражена.

І в господарстві без нього нікуди. Якщо на сумці почала заїдати блискавка, натріть її милом - сковзати буде відмінно. Якщо задумали щось шити, a під рукою немає кравецької крейди, у пригоді стане сухий шматок мила. І малює він чітко, і змивається краще, ніж звичайна крейда. Також мило може послужити для полегшення вкручення шурупів у дерево: достатньо змазати ним шуруп, і все піде як по маслу якщо шухляда столу почала погано висуватися, можна натерти її дно із зовнішнього боку та опори, по яких вона висувається, щоб зменшити тертя.

Кухонний вогнегасник

Ось що справді завжди під рукою на кухні, так це звичайна сіль і сода. Коштують вони недорого, а способів їх застосування сотні, якщо не тисячі.

У кулінарії, як усім відомо, сода робить кондитерські вироби пишними. Але не всі знають, що вона ж допомагає впоратись із твердістю м'яса. Якщо натерти м'ясо содою й залишити його на дві години в холодильнику, воно пом'якшає й швидше приготується. Перед приготуванням слід добре промити.

До речі, сода миттєво гасить вогонь. Тому три майте її в безпосередній близькості від газової плити, і у випадку займання під час приготування їжі просто насипте соду.

Очистити килим і видалити з нього неприємні запахи можна, якщо pозсипaти соду на килимі рівним шаром і залишити на дві години. Потім треба все ретельно пропилососити.

Склянка соди, додана до прального порошку, підсилить ефективність прання, пом'якшить воду, сприятиме збереженню яскравих кольорів білизни, її чистоті й додасть аромату свіжості. Можна додавати соду також під час полоскання.

Шторка для душу, замочена на дві години у содовому розчині, з легкістю очиститься від стійких забруднень.

Підпалини від праски на шовковій тканині можна видалити за допомогою содової кашки. Нанесіть суміш на пляму, дайте висохнути, потім очистіть щіткою.

На дно лотка для котячого туалету під наповнювач насипте трохи соди - y такий спосіб позбудетеся неприємного запаху.

Особливо добре працює сода у сполученні з кухонною сіллю. Якщо лікар порекомендував полоскання рота, але аптечний засіб вам не по кишені, м'який знезаражувальний розчин можна зробити самому. Для цього розчиніть у половині склянки води по одній чайній ложці солі й харчової соди- ефект гарантовано.

А якщо приготувати пасту із солі й лимонного соку, вийде прекрасний засіб для видалення цвілі, причому набагато доступніший і безпечніший від тих, які пропонують господарські магазини.

Домашня лабораторія

Столовий оцет, нашатирний спирт і перекис водню, які в будь-якій домашній аптечці, справжня домашня хімічна лабораторія.

Щоб відбілити білизну, влийте у відро гарячої (60-70 °С) води 1 ст. ложку нашатирного спирту й 2 ст. ложки 3% перекису водню. Випрану білизну заливаємо розчином, щоб він укривав повністю, на 15-20 хв. Після цього білизну двічі прополіскуємо у проточній воді.

Щоб очистити хутро, розчиніть у 0,5 л води 1 ч. ложку нашатирного спирту й 3 ч. ложки солі. Хутро витрушуємо, очищаємо від пилу й протираємо ганчіркою, змоченою цим розчином. Потім висушуємо і добре струшуємо.

Заяложені плями на комірах сорочок і курток можна видалити, якщо протерти їх ваткою, змоченою нашатирним спиртом (зручніше використовувати розпилювач, попередньо наливши у нього нашатир). Потім перемо й висушуємо річ.

Видалити з одягу плями від поту можна, якщо перед пранням змочити пляму на 10 хвилин білим столовим оцтом.

Щоб очистити щітку від засохлої фарби, скип'ятіть трохи оцту в каструлі, занурте в нього щітку й потріть по дну - фарба зійде.

Кухонна клейонка стане міцнішою й не буде тріскатися, якщо протерти її розчином з оцту й молока в рівних пропорціях.

Розсада з пакетика

Маленький прямокутний пакетик для заварювання чаю з хімічно нейтрального фільтрувального матеріалу- продукт сучасних технологій, який шкода викидати після однократного використання.

Те, що заварка знімає набряклість повік і мішки під очима, знають усі. Для цього потрібно покласти на повіки пакетики випитого чаю.

Також випитий і висушений чай часто додають у квіткові горщики. Він добре розпушує грунт, дає корінням змогу дихати й рятує рослини від надлишку води в разі неправильного

поливу. А от самі використані чайні пакетики квіткарі пристосовують замість дренажу в горщиках, коли під рукою немає традиційних черепків. Якщо покласти пакетики одним-двома шарами на дно горщика, грунт не буде висипатися через отвори, а зайва вода безперешкодно витікатиме.

Їх також використовують для вирощування розсади. Верхівку пакетика з ниткою зрізують, поверх заварки насипають ложку землі й висівають 1-2 насінини. Усі пакетики укладають у ємність із невисокими бортиками, у проміжки також насипають землю. Таку розсаду зручно поливати, тому що волога розподіляється рівномірно завдяки проникності пакетиків. Коріння рослин не переплітається з іншими, під час пересадження не пошкоджується, і сам пакетик легко розривається корінням, коли рослина набирає силу.


 

Кабінет економіки: «Обмеженість виробничих ресурсів і проблема вибору. Закономірності економічної поведінки виробника»


Можливості практичного застосування знань з цього питання полягають в тому, що:

1)    опанувавши ідею альтернативного використання ресурсів, ми маємо змогу побудувати власну криву виробничих можливостей і визначити різні варіанти прийнятого розподілу часу;

2)    якщо ми вже займались якоюсь справою і змушені вирішувати питання про обсяги пропозиції певних товарів або послуг, то ми зможемо, в даному випадку, скористатися методом зіставлення граничних витрат виробництва та виручки від реалізації.

Можливості практичного застосування економічних знань стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • які наслідки має обмеженість ресурсів та що таке вибір альтернативних варіантів їх використання;
  • що таке «крива виробничих можливостей», чому вона може змінювати своє розміщення на графіку;
  • що визначає економічну поведінку виробника;
  • як розкрити зміст фундаментального економічного закону спадної продуктивності факторів (ресурсів) виробництва.

Пояснює учень групи № 16 (1курс)   Кравченко Анатолій Миколайович.

Як  прогодувати сім`ю з півтори сотки.

Урожай у 4-5 і більше разів вищий, ніж за звичайної агротехніки

Це не фантастика,  Міжнародний експерт ООН доктор   Д. Міттлайдер  на ділі довів у 35 країнах світу ,   що такі врожаї одержувати цілком до снаги кожному регіону .

У чому ж суть його методу.

Все дуже прозаїчно й просто.  По –перше,збалансоване живлення рослин мінеральними сумішами.  По –друге,  вузькі грядки  (45 см )  із широкими проходами-доріжками від  ( 60 до 105 см )  між ними і плюс до всього вирощували овочів тільки через розсаду.

«За» і «проти»

Звичайно є й у нас послідовники нового методу, але їх  поки мало.  У чому причина?!

Насамперед викликають внутрішній  психологічний протест самі грядки.  Це що ж виходить!  Ми намагаємося раціонально використати кожен клаптик землі,  а тут дві третини її  «гулятиме»!

Але не поспішаєте протестувати.   По-перше,  грядки розміщуються на одному  місці постійно , рік у рік.   Це дає змогу вносити добрива  (за Міттлайдером -поживні суміші)  не взагалі по всій ділянці,  а адресно,   безпосередньо під рослини на грядці.  Посіви ущільнені,застосовується сортове насіння.

Все це й уможливлює  гарантовано високі врожаї.   Та з бур`яном на таких грядках боротися набагато легше.

Новий метод приваблює,  але є гальмуючі моменти.   Наприклад,   склад грунту.   Здебільшого ми судимо про нього поверхово, так, на око.  По можливості,  намагаємося підвищити родючість завдяки внесенню гною та компосту.  Навіть кислотність в основному визначаємо за  наявністю на  ділянці рослин - індикаторів .

Але як же тоді визначити кількість і склад поживних сумішей для своїх ділянок ?  Доктор Міттлайдер  застосовує свої власні  поживні суміші.  Зробити не важно:  до їхнього складу входять азот,  калій,  фосфор, кальцій, мікроелементи.  До речі, можна купувати вже готові:  кристаліти,   гумати,   флору. А Міттлайдер вирощує овочі тільки на нейтральному грунті - 75% піску і 25% тирси.  А  без точного визначення складу грунту така агротехніка неможлива.

Та й як «уписати» в міттлайдерівські суміші застосування таких добрив як пташиний послід, настій бур`яну у бочках, сидерати.  І ще не відомо,  як поставляться до нововведення дощові черви на ділянці.

Крім того,  навіть на десятьох сотках зробити ці самі грядки - величезна робота.  Добрив знадобиться безліч.

Проте,  якщо є бажання,  можна взяти на озброєння метод доктора Міттлейдера, звісно, з урахуванням місцевих умов і можливостей .  Головне,  що в ньому приваблює, - висока культура землеробства й такий же високий запрограмований урожай.


Кабінет економіки:«Обмеженість виробничих ресурсів і проблема вибору.

Закономірності економічної поведінки виробника»


Можливості практичного застосування знань з цього питання  полягають в тому, що:

1)    опанувавши ідею альтернативного використання ресурсів, ми маємо змогу побудувати власну криву виробничих можливостей і визначити різні варіанти прийнятого розподілу часу;

2)    якщо ми вже займались якоюсь справою і змушені вирішувати питання про обсяги пропозиції певних товарів або послуг, то ми зможемо, в даному випадку, скористатися методом зіставлення граничних витрат виробництва та виручки від реалізації.

Можливості практичного застосування економічних знань стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • які наслідки має обмеженість ресурсів та що таке вибір альтернативних варіантів їх використання;
  • що таке «крива виробничих можливостей», чому вона може змінювати своє розміщення на графіку;
  • що визначає економічну поведінку виробника;
  • як розкрити зміст фундаментального економічного закону спадної продуктивності факторів (ресурсів) виробництва.

Пояснює учень групи 12 Халімон Ярослав Анатолійович.

Розумне землеробство: Освоєння цілинної ділянки.

Навесні або влітку задернілу ділянку перекопують на глибину 10 см , при  цьому перевернуту дернину ретельно  розбивають лопатою й залишають до осені. Восени ділянку перекопують повторно на глибину 20см. При цьому подрібнена дернина, потрапляючи в нижній шар грунту ( 18-20см) , не  проростає й перепріває.

Наступної весни обробіток цілини зводиться до перекопування грунту на глибину 10-15см, щоб унесені восени органічні добрива  й дернина залишалися в нижньому шарі й не були вивернуті лопатою на поверхню.  Після перекопування грудки  розбиваються граблями, скородять, після чого висівають або саджають рослини.

Восени після збирання врожаю грунт  перекопують на повну глибину родючого шару. До цього часу дернина вже розкладеться й кореневий бур`ян  весь згине.

Подальший обробіток такий же, як на освоєних грунтах.

Удобрюємо землю: внесення пташиного посліду

Пташиний послід – повне органічне добриво. За вмістом поживних речовин перевершує гній; за швидкістю дії городні культури й плодові дерева не поступається мінеральним добривам.

Пташиний послід у чистому вигляді вносять восени або напровесні під перекопуванням з розрахунку 0,2-0,3 кг на 1м3.

Для підживлення саду найчастіше його використовують у рідкому вигляді.

Бочки або іншу ємкість на 1/3 заповнюють пташиним послідом і до самого верху заливають водою. Вміст кілька разів перемішують і залишають на 2-4 доби.

Перед застосуванням бовтанку розбавляють 3-4 кратно водою й уносять у ямки під дерева з розрахунку 1-1,5 відра на 1м2.

Підживлення можна  виконати інакше: 1-2 кг посліду розвести у відрі води й уносити в кількості 1,5 л на 1м2 у канавки, які потім засипають землею.


Кабінет економіки: «Гроші, їх функції та види»


Можливості практичного застосування знань за даною темою полягають в тому, що:

1)знаючи форми сучасних грошей та ті переваги, які надають власникові різні замінники грошей, можна у різних ситуаціях доцільно скористатися цими замінниками;

2)розуміючи процедуру сучасних грошей, можна передбачити ті зміни в їхній суспільній корисності, а отже, і стійкоті, які пов`язані зі змінами в економіці загалом. До останніх, зокрема, належать скорочення (збільшення) обсягів виробництва і наповнення ринків товарами, додатковий випуск готівкових грошей, авторитет уряду всередині країни, за кордоном тощо.

Можливості практичного застосування економічних знань стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • які функції виконують гроші в економіці;
  • в яких формах вони існували раніше та існують нині;
  • як оцінюють грошову масу (пропозицію грошей);
  • що визначає суспільну цінність грошей.

Учениця групи № 26 Мельник Юлія Миколаївна доповнює матеріал теми нижченаведеними роздумами: «Гобсек»  Оноре  де  Бальзака: гроші, роль  у  суспільному  житті  та  їхня  влада  над  людьми.

«Гобсек» - це  ключова  повість  О. де  Бальзака  для  розуміння  суті  і  значення  грошей. Вона є  ключовою, так  би  мовити  центральною  темою  усієї  творчості  всесвітньовідомого  письменика.  Оноре  де  Бальзак пропонує  нам  для  розгляду  основні  положення  життєвої  філософії  головного  герою  твору  лихваря   Гобсека.

«На  світі  немає  нічого  постійного. Існують  лише  умовності – свої для  кожного  клімату». Таким  чином, перша  теза  Гобсека – це  відносність  усіх  цінностей. Більше  того, їхня  залежність   від  оточення. Мораль і  релігія, самопожертва  і  альтруїзм. Що  вони  значуть  для  Гобсека? Для  нього  це  пусті  слова. За  ними  він  бачить звичайний  інстинкт. Інстинкт, який  між  іншим, і є  чимось  постійним та  непорушним. Інстинкт  самозбереження. «В  суспільствах  європейської  цивілізації  його  називають  особистим  інтересом». На  думку  Гобсека, саме  особистий  інтерес  визначає основні  форми  існування  кожного  в  суспільстві. Яка  ж  головна? Головна з  них – це  протистояння  егоїстичних  інтересів. «Ну а  щодо  звичаїв, - зазначає  Гобсек, - то  люди скрізь   однакові: повсюди  точиться  боротьба  між  бідними  та  багатими, повсюди  вона  неминуча». Лихвар – філософ   робить  свій  головний  висновок, який  полягає  в  тому, що треба  у  житті  спиратися  на  щось  таке… Яке?  Таке, що  дасть  змогу задовольнити  власний  егоїзм і  керувати  іншими. Що  ж  це  може  бути?  Ця  сила – золото! «Щоб здійснити  свої  примхи, ми  потребуємо  часу, засобів  і  зусиль. Так от, у  золоті  все  це є  у  зародку, і  воно все  дає  у  житті». Дійшовши  такого  висновку, Гобсек підкоряє  своє  життя золоту. Життя – служінню  золоту!  Він  запроваджує  цілу   систему  самовиховання. В  решті – решт Гобсек – це один із  справжніх   володарів  Парижа. Театр  життя  перед  ним.  Він спокійно і з  насолодою споглядає  «вистави»  цього  життя  з  вершин  власних  філософських  принципів. «Так от, усі  людські  пристрасті, розпалені зіткненнями  інтересів  у  вашому  нинішньому  суспільстві, проходять  переді  мною, і я  влаштовую  їм  огляд, а  сам живу  спокійно. Тобто вашу  наукову  допитливість, своєрідну  боротьбу, в якій  людина  завжди  зазнає  поразки,я замінюю  вивченням  усіх  потаємних  пружин, що рухають  людством. Одне  слово, я  володію  світом, не  стомлюючи себе, а  світ  не  має  наді  мною  ніякої  влади».

Слова  Гобсека – це  неприхована  позиція  самого  автора. Принцип  егоїзму. Саме  гроші   вивітлюють  цей  основний  людський  інстинкт. І Гобсек, як  і  Оноре  де  Бальзак – це  глядачі   театру  життя. Вони  зайняли  позицію відстороненого  спостерігача.  Таким  чином, велетенський роман – епопея самого  Бальзака – це  ніщо інше, як  низка  картин  людських  пристрастей, «розпалених  зіткненням  інтересів».

Доля  Анастазі де  Ресто, яка  живе  лише для  власної  насолоди – це переконливий  показ  впливу  матеріальних  чинників  на  поводження  людини і  золота, як  визначальної  сили  життя. Оноре де  Бальзак  показує, як за  блискучою  зовнішністю  світської  красуні  ховається  розбещена і хтива самиця. Показ  її  фінансових  справ, її  приватного  життя – і  приховане  стає  явним!  Звідси  головний  принцип ставлення  Гобсека  до життя – він  режисер і  глядач  драми  людського  життя. Що  дозволяє  йому  бути таким? Знання і  використання  різноманітних  фінансових  важелів. Саме  приклад  Анастазі   де  Ресто доводить  читачеві, що   лихвар, як і  йому  подібні, має  абсолютну  владу  над  світом. Безумовно, Гобсек – видатна  постать. Він  знає  життя і  бачив світ. Гобсек – це романтична  біографія, глибокий  аналітичний розум. Розум – здатний  оцінити рівень  особистості  інших. Це виняткова  обдарованість. В  той  же  час, Гобсек – сам  заручник  власної  жадоби  до  золота. До  речі, як його  жертви. Внаслідок цього, він  розігрує  ще  одну  трагікомедію  на  виставі  цього  життя. «Це  була  людина – автомат, яку щоранку  накручували». Більше  того: «Якщо  людяність, спілкування з  ближніми  вважати  релігією, то  Гобсек у  цьому  відношенні  був  атеїстом». Придбавши  дешево  фамільні  діаманти  де  Ресто, герой  Оноре  де  Бальзака «підхопився  на  ноги і  пустився  в  танець, приказуючи: «А  діаманти в  мене! Діаманти  тепер  мої! Чудові  діаманти! Бездоганні  діаманти!...»

В цілому, повість  «Гобсек» - це  майстерність і вміння, наочність і  правильність   використання  побутових  деталей  як  засобу проникнення у  внутрішній  світ  героїв. Розкриваючи  маніакальну  пристрасть героя  до  золота  Оноре  де  Бальзак  підсумовує: «Дім  та  його  мешканець  пасували  один  до  одного – як  ото  скеля  та  приліплена  до  неї  устриця».

Який  же  головний  висновок  для  нас? Всесвітньовідомий  письменик  показує, що культ  матеріального і  одночасно  байдужість до  моральних  проблем нівечать   людські  душі. Використовуючи  власний  літературний  стиль  Оноре  де  Бальзак   переконливо  доводить  і  інше, обернене. Не  всі сучасні  йому  люди обов`язково  зіпсовані. Дехто з  них може  піднестися  до  рівня  СПРАВЖНЬОГО  ідеалу. Яким  чином?  І на  це  дає  відповідь  Бальзак. Завдяки  самодисципліні  й  обмеженню  тваринних  інстинктів.


 

Кабінет економіки: «Види підприємницва: виробниче, комерційне, посередницьке, фінансове.

Підприємництво в інформаційній сфері»


Найважливіший принцип діяльності – робити корисну справу й отримувати від нього дохід. Існують різні види підприємництва, що є корисними для суспільства та приносять підприємцям заробіток у формі створеної додаткової вартості. Однак до вибору виду підприємництва слід підходити дуже зважено, аналізуючи всі можливості й загрози середовища, а також власні сильні та слабкі сторони.

Пояснює ученень групи № 36 Клювак Денис Юрійович.

Оббивка  ваших м’яких меблів

Оббивна тканина буває синтетична, натуральна або змішана. Безумовно, лляні й бавовняні тканини найбільш екологічні, але й термін їх експлуатації набагато менший. Зате натуральні тканини краще зберігають форму.

Фахівці радять вибирати бавовняну  оббивну тканину для дитячих кімнат, де термін служби м’яких меблів звичайно  не перевищує 5-7 років, а синтетичну – для віталень, тому що вона більш  зносостійка й невибаглива.

Також потрібно мати на увазі, що якщо склад  тканини однорідний, то малюнок на ній  буде триматися довше. Для квартир, де живуть домашні улюбленці,  найкраще підійде оббивка з нетканих матеріалів, з яких не можна витягнути нитки. Наприклад,  із  флока (матеріал сильно електризується й притягує пил) і мікрофайбера (з нього легко  вивести будь-які плями, він не протирається, не рветься, не вицвітає, не линяє, не вимагає особливого догляду).

Для меблів щоденного використання варто вибирати тканини з більшим відсотком синтетики.


Кабінет економіки:”Виробництво та його фактори: земля, праця, капітал, здатність до підприємництва


Засоби для задоволення потреб – споживчі блага – створює виробництво. Це є його найголовнішою метою. Навіть задоволення тих потреб, що, на перший погляд, зовсім не залежить від виробництва – потреб у повітрі, питній воді або спілкуванні, насправді є залежними від нього. Адже якість повітря і води – це похідні від екологічної чистоти виробничих технологій, а змістовність спілкування людей залежить, крім усього іншого, і від розвиненості таких виробництв, як радіо і телебачення, індустрії розваг і Інтернет.

Ефективність виробництва визначається його здатністю задовільняти потреби. Ця здатність суттєво залежить від обсягу виробничих ресурсів та якості їх використання.

Пояснює учень групи № 16  Асламович Сергій Юрійович.

Печериці на грядці

Останнім часом страви з печериць стали широко розповсюдженими й улюбленими в народі.Ці гриби вживають у жареному,тушкованому й консервованому вигляді.

Не всі знають,що печериці можна вирощувати в погребах, підвалах, спеціально обладнаних приміщеннях, а ще менше людей знає про те, що ці гриби можна вирощувати влітку на грядці.

Основна умова для успішного вирощування печериць просто неба - підготовка субстрату(суміші). Його найкраще готувати з кінського або коров’ячого соломистого гною.

Гній треба вилами перетруснути, зволожити гарячою водою й додати з розрахунку на 1 т гною 1-2 кг сульфату амонію або сечовини й добре ущільнити.Через 10 днів гній знову перекидати й одночасно додати крейду або гашене вапно з розрахунку 6-7кг на 1 т, потім знову укласти у бурт, середину якого утрамбувати не треба, а ушільнити тільки з боків.Через  8 днів бурт ще раз перекопати з додаванням 1 кг суперфосфату й 6 кг гіпсу. Якщо гній набув ясно – коричневого забарвляння , став сипким і не має аміачного запаху – він дозрів.

Такий субстрат настилають шаром 30-35 см на перекопану будь-яку ґрунтовану грядку завширшки 1,2 м. Субстарт укладають дуже щільно . Грядку роблять тільки в притінку.

Відразу після цього висаджують грибницю (міцелій) по 20 г (завбільшки приблизно з куряче яйце) на глибину 5 см з відстанню з шаховому порядку 20 х 20см. Після висадження грядку ледь зволожують і накривають ганчірками або папером щоб зберегти стабільну температуру 25 градусів С . У таких умовах грибниця добре розростається.

Коли поверхня грядки покриється нитками грибниці (приблизно через 18-20 днів після висадження), папір і ганчірки знімають і на грядку зверху насипають ґрунтовану суміш шаром 3 – 4 см, яку готують за 25 днів до підсипання: беруть 1 частину піску на 2 частини перегною , перемішують і на 1 відро суміші додають 3 ст. ложки гашеного вапна або крейди й знову перемішують. Суміш повинна бути помірно зволоженою.

Через 25 днів після підсипання на поверхні грядки з’являються перші гриби. Їх збирають , коли капелюшки стануть напівкруглими , діаметром близько 3 см. Гриби обережно виймають вигвинчуючи з субстрату (обертовими рухами). З 1 м городу можна зібрати 4-5 кг грибів .

Збір урожаю триває приблизно 2-3 місяці . У цей період двічі на тиждень печериці обережно поливають методом дощування водою з температурою 18 градусів С. Норма поливу – 2 л на 1м. кв.


Розсада у чайних пакетиках


Із кожного пакетика з висушеним спитим чаєм потрібно витягти мотузочку й відрізати верхівку. Потім додати небагато сухої землі (спитий чай унизу нехай залишається – він,як і сам пакетик, удруге буде приносити користь).Виходить гарна заміна торф’яним таблеткам.

Займатися підготовкою пакетиків потрібно довгими зимовими вечорами,коли в городників звичайно досить часу. У кожний пакетик можна відразу вкласти насінину(або кілька їх, потім більш слабкий паросток видалити)вирощуваної культури. «Заряджені»пакетики треба встановити в яку-небудь ємність із невисокими бортиками. У проміжки між ними також потрібно підсипати землю, щоб у майбутньому волога з пакетиків випаровувалася менше(внаслідок зменшення площі випару).

По весні залишається тільки змочити пакетики водою,встановити коробку в тепле місце – і процес пішов. Через якийсь час з’являться сходи, коринева система рослин буде розвиватися в межах пакетика, при висадженні в землю не ушкодиться. Згодом, коли рослина набере силу, пакетик легко розривається корінням.


Кабінет економіки: Ключові вартісні економічні категорії ринкової економіки

Ключовими вартісними економічними категоріями ринкової економіки є «гроші», «ціна», «прибуток» і «фінанси». Спільними для них є щонайменше дві важливих обставини: по - перше, їхне існування пов`язане з дією товарно – грошових відносин і, отже, з необхідністю здійснювати в грошовій формі розподіл і перерозподіл матеріальних і духовних благ, створюваних і накопичуваних у суспільстві; по - друге, кожна з них міцно пов`язана з усіма іншими й водночас кожна виражає специфічні, притаманні лише їй сторони економічних (виробничих) відносин.

Дуже важливим для розуміння фінансів як економічної категорії є чітке розрізнення між поняттями «гроші» та «фінанси». На жаль, на практиці це робиться далеко не завжди. Якщо гроші – це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, товар, у якому виражається вартість усіх інших товарів, то фінанси – це певні економічні відносини, що здійснюються за допомогою грошей. Розмірковуючи аналогічно, можна стверджувати, що хірургія – це лікування за допомогою рук і скальпеля, проте хірургія, з одного боку, а рука і скальпель, з іншого – то різні речі. Або ще більш загальна аналогія: рух є формою існування матерії, але це не означає, що рух є матерією.

За  своїм  змістом  у  ринковій  економіці  гроші – це  специфічний  товар, що  має  властивість  обмінюватися  на  будь – якій  інший  товар, тобто  є  загальним  еквівалентом. Характерними  його  особливостями  є: 1) гроші  не  здатні  безпосередньо  задовольняти  будь – які  фізичні  чи  духовні  потреби  людини, а тільки  опосередковано – шляхом  відчуження  їх  на  купівлю  товарів  та  послуг, або  погашення  боргу;  2) маючи  здатність  обмінюватися  на  будь – які  цінності,  гроші  виступають  як  носій  абстрактної  вартості  чи  багатства  взагалі; корисність  грошей  проявляється  у  їхній  ліквідності.

Cутність  грошей  як  економічної  категорії  проявляється  в   їх  функціях (мається  на  увазі  конкретне  призначення  їх  в  економіці). Більшість  економістів  визначають  п`ять  функцій  грошей: 1) міра  вартості (гроші  слугують  еквівалентом  вартості  всіх  товарів); 2) засіб   обігу  (гроші  слугують  посередником в  обміні, стимулюють  обмін  товарів); 3) засіб утворення  скарбів  ( гроші  виступають  як  резерв  багатства, регулюють  грошовий   обіг); 4) засіб  платежу  (гроші  забезпечують  погашення  боргових  зобов`язань); 5) світові  гроші (гроші  виступають як:  міжнародний  засіб  платежу; загальний  купівельний  засіб;  сприяють  матеріаізації  багатства  та  його  переміщення  з  однієї  країни в іншу).

З  приводу  функціонального  призначення  грошей  у  сфері  суспільного  відтворення  виникає  необхідність  розрізняти: 1) гроші  власне  як  гроші та  2) гроші  як  носій капіталу.

На літературних аспектах відображення цього питання в світовій літературі зосередила свою увагу класний керівник групи №13, викладач Нінa Андіріївна Корнійчук.

Її розповідь, щодо ключових вартісних економічних категорій ринкової економіки в літературі – це віртуальна подорож «за кордон», до інших країн і континентів, до інших національних традицій, що утворюють багатоголосий ансамбль світової літератури, не потребує віз і квитків. Ця подорож вимагає не стільки допитливості, скільки справжньої роботи від учнів  – читацької та духовної.


Кабінет економіки: графіки в економіці і що потрібно для їх опрацювання?


Бажання – це один із структурних компонентів розвитку вольового процесу: переживання людиною своїх актуальних потреб. Бажання характеризується усвідомленим уявленням стосовно прагнення щось здійснити.  Саме наявність бажання дозволила Кравченко Юрію Миколайовичу, першому в групі № 26, завершити опрацювання графічних зображень економічних процесів в економіці на мікро та макрорівні.

Всесвітньовідомий економіст Семюельсон зазначав: «Перед тим як опанувати економічну науку, потрібно отримати певні знання щодо графіків. Вони так іж важливі для економіста, як молоток для тесляра. Отже, якщо ви не добре обізнані з використанням графіків і діаграм, приділіть трохи часу, щоб навчитися, як їх читати, і цей час ви використаєте з користю.

Що таке графік? Це діаграма, яка показує, як два або більше набори даних або змінних пов`язані між собою. Графіки широко застосовуються в економіці, тому що зображають велику кількість даних на малій площі».


Презентаційний проект

«Підприємницький менеджмент»


З власною презентацією «Підприємницький менеджмент» виступив учень гр №26 Олександр Пасічник. Він  розкрив увесь комплекс питань, пов’язаних  з підприємницькою діяльністю. На конкретних прикладах діяльності провідних фірм Олександр показує, що успіх у підприємницькій діяльності забезпечують насамперед уміння добирати кадри, стимулювати їх роботу, аналізувати становище на ринку, оперативно впроваджувати  все нове і прогресивне.

«В основі глибоких змін, що мали місце в особистому сприйнятті навколишнього світу, визначенні цінностей, і перш за все в характері поведінки, лежить  «технологія». Вона називається  менеджментом.

Причиною ж  появи в Америці підприємницької економіки є, насамперед, нові впровадження менеджменту:

  • - на нових підприємствах, незалежно від від того, комерційні вони чи ні. Більшість  тривалий час  вважала можливим впровадження менеджменту тільки на вже існуючих підприємствах;
  • - на дрібних підприємствах. Ще кілька років тому більшість була абсолютно впевнена в тому, що менеджмент існує тільки для фірм – гігантів;
  • - в некомерційних установах та закладах (сфери охорони здоров`я, освіти тощо), тоді як у більшості слово «менеджмент» зразу ж асоціюється із «комерцією»;
  • - в організаціях, які раніше просто не вважалися «підприємствами» взагалі (наприклад, місцеві ресторани);
  • - і що найважливіше, до систематизованого новаторства: пошуків і використання нових можливостей задоволення людських бажань і потреб.


Учнівські читання

Цикл економічних учнівських читань на тему «Сучасні економічні системи» у відповідності  до розділу «Світова економіка» предмету «Економіка» було проведено  ученицею Чічак Н. Вона виступила перед учнями груп № 33, № 25 та 15.

Повний текст виступу - завантажити


Групою № 33 розпочато вивчення нового предмету «Основи статистики»

Яке походження має сам термін статистика? Чому потрібно розглядати статистику як галузь суспільних наук, яка досліджує кількісні закономірності масових суспільних явищ і процесів у нерозровному зв’язку з їхніми якісними характеристиками і дає числове відображення закономірностей суспільного розвитку щодо конкретних умов місця і часу та область обліку і аналізу, що фіксує, систематизує і вивчає показники найбільш типових, масових економічних процесів і їх зміни у часі (так звані динамічні ряди показників)? Ці та інші питання займали  найбільшу увагу учнів групи.

Відповідь на питання: «Де можна застосувати статистику? » занотовано до робочих зошитів з підручника Семюелсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка /  Пер. з англ. – К.:»Основи», 1995.- 544с (с.34): » Скажімо, вас цікавить, чому в середньому жінки заробляють тільки 60% того, що чоловіки. При мільйонах зайнятих неможливо зібрати матеріал по кожному випадку, щоб пояснити різницю у платні жінок і чоловіків. Справді, ви збираєте репрезентативні дані щодо заробітної  плати чоловіків і жінок разом з їх особистими характеристиками (освіта, стаж, професія і т.ін.). Використовуючи ці дані, далі можна застосувати статистичні методи, щоб оцінити, яка частка різниці у заробітках чоловіків і жінок зумовлена об`єктивними відмінностями. Наприклад, дослідження виявили, що значна частина різниці пов`язана  з тим, що чоловіки в середньому довше перебувають у складі робочої сили і здебільшого набувають вишеоплачуваних професій. Проте після того, як статистичний пил розвіявся, значна частина різниці у заробітній платі залишається без пояснень. Дехто вважає, що ця не пояснювана статистикою різниця у заробітках є результатом дискримінації».

Що передбачає  використання економічних даних і статистичного аналізу? Уряди і фірми друкують томи даних, що дають нам кількісні характеристики економічної поведінки. Практичне дослідження такої поведінки потребує розвиненого апарату теорії ймовірностей та економетрики, тоді як розуміння результатів дослідження передбачає лише уважне читання і здоровий глузд.

Виходячи з цього, в якому зв’язку знаходиться з обліком економіка в цілому як наука? Відповідь на це питання ми отримуємо з підручника Велш Глен А., Шорт Деніел Г. Основи фінансового обліку* / Пер. з англ. О. Мінін, О. Ткач. - К.:Основи, 1997. – 943 с. (с. 20 – 21): «Економіка як наука знаходиться з обліком в особливому зв’язку. Економіка є наукою про те, як люди та суспільство використовують обмежені за своєю наявністю ресурси для виробництва товарів (за умови, що існує принаймі декілька альтернативних шляхів використання цих ресурсів); як надалі ці товари розподіляються для споживання зараз чи в майбутньому серед різних верств суспільства та осіб. Подібно до економіки, облік має базисні положення, які регламентують порядок збору, оцінки та розповсюдження фінансової інформації про підприємство. Взагалі,  облік показує, як підприємство використовує обмежені за своєю наявністю ресурси. Облік збирає, оцінює, тлумачить фінансові дані та звітує з фінансової інформації про ті ж види діяльності, що й економіка. Економіка має справу зі зв`язками на концептуальному рівні, в той час як облік інформує про існуючі на практиці економічні зв’язки.Проте оцінки в обліку узгоджуються ,наскільки це тільки можливо,із загальними економічними концепціями. Обліку доводиться мати справу зі складними практичними проблемами у грошовому вимірюванні економічного ефекту операцій обміну (тобто  придбання ресурсів та випуск і продаж готової продукції або послуг). Ці операції впливають також на активи та пасиви підприємства».


Для підготовки студентів до опрацювання матеріалу

теми  уроку №5 «Види підприємницької діяльності і функції підприємництва»

предмету «Економіка»

28. 09. 2015 року  на базі групи №15 здійснено  підготовку студентів цієї групи до опрацювання матеріалу теми  уроку №5 «Види підприємницької діяльності і функції підприємництва» предмету«Економіка».  Для цього застосовано навчальне кіно (засоби кінематографії, використовувані з метою навчання), зокрема навчальний фільм «Системи обробки землі без оранки. No – Till».

  • Дайте відповіді на тестові питання відповідно до викладеного матеріалу теми та перегляду навчального  фільму:

1) Функція підприємця, яка полягає в тому, що підприємець бере на себе ініціативу поєднання землі, сировинних ресурсів, капіталу, праці, грошей, інформації у процесі виробництва товару чи послуг, організує виробництво, розподіляє засоби виробництва і трудову діяльність:

a) ресурсна; б) управлінська; в) інноваційна; г) функція ризику.

2) Функція підприємця, що характеризує  прийняття управлінських рішень на всіх етапах виробничої та збутової діяльності, здійснення планування, організації, контролю, мотивації виробництва:

a) ресурсна; б) управлінська; в) інноваційна; г) функція ризику.

3) Функція підприємця, що характеризує  здійснення інновацій (нововведень), тобто новаторство, освоєння нової продукції, нових технологій і нових форм організації праці, пошук нових ринків збуту, нових засобів задоволення потреб споживача та ін.:

a) ресурсна; б) управлінська; в) інноваційна; г) функція ризику.

4) Функція підприємця, що  передбачає необхідність прийняття таких рішень, які спрямовані на досягнення успіху, але не гарантують його через мінливість та невизначеність економічної ситуації:

a) ресурсна; б) управлінська; в) інноваційна; г) функція ризику.

5) Функція підприємницької діяльності, що  характеризує генерацію і втілення новаторських ідей, готовність до ризику – це

a) творча; б) ресурсна; в) організаційно - супровідна; г) важко сказати.

6) Функція підприємницької діяльності, що  характеризує формування і продуктивне використання власного капіталу, інформаційних, матеріальних і трудових ресурсів – це функція:

a) творча; б) ресурсна; в) організаційно - супровідна; г) важко сказати.

7) Функція підприємницької діяльності, що  характеризує практичну сторону  організація виробництва, продажу, реклами та інших господарських справ – це функція:

a) творча; б) ресурсна; в) організаційно - супровідна; г) важко сказати.

8) Такі фактори  одержання підприємницького доходу як:*1) ціна, за якою реалізується продукція; *2) витрати на виробництво продукції. Зменшення витрат на продукцію досягається через ефективне використання всіх факторів виробництва, а саме:*зростання продуктивності праці, *ефективне використання матеріальних ресурсів і коштів, *розумний ризик, *всебічне знання ринку - це фактори:

a) внутрішні; б) зовнішні; в) а і б разом; г) важко сказати.

9) Такі фактори одержання підприємницького доходу як:*1) попит на продукцію споживачів;*2) лояльна політика держави;*3) дотримання угод між партнерами;*4) вигідні умови кредитування банками;*5) кон`юктура ринку тощо – це фактори:

a) внутрішні; б) зовнішні; в) а і б разом; г) важко сказати.

10) Основні організаційно – правові форми підприємницької діяльності - це одноосібне підприємництво(малий бізнес); колективне підприємництво (товариства) та корпоративне підприємництво(акціонерні компанії):

a) абсолютно правильно; б) скоріше так, чим ні; в) скоріше ні, чим так; г) важко сказати.

11) Діяльність, пов’язана безпосередньо з виробництвом продукції товарів послуг робіт та інформації – це вид підприємницької діяльності:

a) виробниче підприємництво; б) комерційне підприємництво; в) фінансове підприємництво; г) посередницьке підприємництво.

12) Підприємництво, яке насамперед характеризуєься тим, що провідна роль у ньому належить товарно – грошовим, торгівельно – обмінним опраціям – це:

a) виробниче підприємництво; б) комерційне підприємництво; в) фінансове підприємництво; г) посередницьке підприємництво.

13) Підприємництво, яке насамперед пов’язане з купівлею – продажем валюти, цінних паперів – це:

a) виробниче підприємництво; б) комерційне підприємництво; в) фінансове підприємництво; г) посередницьке підприємництво.

14) Підприємництво, суб’єкт якого сам не виробляє і не продає товару, а виступає тільки посередником у товарно – грошових операціях – це:

a) виробниче підприємництво; б) комерційне підприємництво; в) фінансове підприємництво; г) посередницьке підприємництво.

15) Партнери – учасники партнерства безпосередньо залучені до управління фірмою, несуть необмежену відповідальність;

а)  головні або активні; б) пасивні, або командитні; в) а і б разом; г) важко сказати.

16) Партнери – учасники партнерства, які безпосередньо не пов`язані з роботою підприємства, несуть обмежену відповідальність:

а)  головні або активні; б) пасивні, або командитні; в) а і б разом; г) важко сказати.

18) Акціонерні товариства,  акції яких  поділені між засновниками:

а)  закриті товариства; б) відкриті товариства; в) а і б разом; г) важко сказати.

19) Акціонерні товариства, акції яких вільно продаються і купуються:

а)  закриті товариства; б) відкриті товариства; в) а і б разом; г) важко сказати.

20)  Фірма, власником якої є одна людина, котра особисто керує діяльністю свого підприємства й контролює її - це:

а)  партнерства з необмеженою відповідальністю; б) партнерства з обмеженою відповідальністю; в) акціонерні товариства; г) одноосібні володіння.


Для підготовки студентів до опрацювання матеріалу

розділу №2  «Товарне виробництво і ринок»

дисципліни «Економічна теорія»

28.09.2015 року  на базі групи №12 здійснено  підготовку студентів цієї групи до опрацювання матеріалу розділу №2  «Товарне виробництво і ринок» дисципліни «Економічна теорія».  Для цього застосовано навчальне кіно (засоби кінематографії, використовувані з метою навчання), зокрема навчальний фільм «Чому No – Till»?

Звернути увагу на короткі вступні пояснення викладача та постановку запитань, відповіді на які студенти групи повинні дістати з фільму:

  1. Натуральна і товарна форми організації виробництва.

Натуральне виробництво – це така форма організації суспільного виробництва, за якої продукти праці призначаються для задоволення власних потреб і споживання всередині господарства, де вони вироблені і надходять в обмін унаслідок прямого розподілу.

Товарне виробництво – це виробництво товарів для обміну і продажу.

  1. Товар і його властивості.

Товар – це продукт,  це продукт який виробляється з метою продажу. Це слово з`явилось на Русі , приблизно в ХІІІ столітті, воно було запозичено у кочевників тюркських племен і означало «майно», «добро». Згодом товаром стали називати все, що йшло в споживання через купівлю – продаж: природні ресурси, робочу силу, послуги та інформацію.

  1. Теорії вартості. Альтернативна вартість.

Споживна вартість - здатність товару бути корисним людині, задовольняти її потреби.

Мінова вартість – це здатність, властивість обміну товару на інші корисні речі у певних пропорціях.

Економічна теорія розглядає:

1)    теорію трудової вартості (суть полягає в тому, що мірою самої праці, втіленої в товарі, стає робочий час, витрачений на його виробництво. Розрізняють конкретну працю і абстрактну працю.);

2)    теорію попиту і пропозиції (суть полягає в тому, що вартість товару реально може виявитися лише в ціні, тобто в грошовому виразі);

3)    теорію трьох факторів виробництва (суть полягає в тому, що існує в процесі виробництва взаємодія капіталу, праці і землі. В сучасних умовах необхідно враховувати і четвертий фактор – підприємництво);

4)    теорію граничної корисності (суть полягає в тому, що вартість товару залежить від важливості і необхідності тієї потреби, яку він задовольняє, від його граничної корисності);

5)    теорію  альтернативної вартості (суть полягає в тому, що перед тим як купити товар, покупцю необхідно прийняти альтернативне рішення: який товар вибрати з безлічі пропонованих на ринку).

  • Запитання для дискусій  після перегляду фільму:
  • Прямі економічні зв’язки, замкнутість, універсалізація праці. Чи є ці ознаки основними ознаками  натуральної форми організації виробництва?
  • Чим зумовлене виникнення товарних відносин і  перехід сучасного агровиробництва на технологію « No – Till»?
  • Чим відрізняється традиційний  товар і продукт від товарів і продуктів, вироблених за технологією « No – Till»?
  • Чому продуктивність праці є найважливішим показником, який характеризує рівень розвитку національної економіки?
  • На які основні шляхи та фактори підвищення продуктивності праці доцільно звернути увагу  українським аграріям, розмірковуючи над висловлюванням  Президента США Обамою: «Перші в світі по продуктивності праці – це ми американці!» .

 

Кабінет економіки: «Потреби споживача й закономірності його економічної поведінки»

Можливості практичного застосування знань з цього питання полягають в тому, що:

1) розуміючи структуру потреб та знаючи причини змін цієї структурии, ми маємо змогу прогнозувати зміни у споживанні своєї родини, близьких чи просто знайомих нам людей;

2) розрахувавши структуру споживання (частку витрат на задоволення окремих потреб) і порівнявши її зі структурами раціонального споживання (рекомендованими фахівцями), можна запропонувати напрями вдосконалення процесу споживання, фактичного вдосконалення задоволення потреб.

Зазначені можливості стають зрозумілими, тоді, коли ми дізнаємось:

  • що таке потреби та споживчі блага як засоби їхнього задоволення;
  • як класифікують потреби та споживчі блага;
  • що спонукає споживача у його виборі певних товарів, продукції чи послуг.

Пояснює учениця групи № 25 Мартинюк Марина Ігорівна.

Який посуд кращий?

Тарілки, зроблені з бамбука, цукрової тростини, крохмалю й води, як стверджують виробники, борються із забрудненням навколишнього середовища. У звичайних умовах ці тарілки розкладаються за 180 днів, а у воді – за 2 дні. Цей екологічний посуд придатний для мікрохвилівки, духовки й холодильника.

Пластиковий посуд дуже зручний. Каші в ньому не звариш – розплавиться пластик. Але в такій тарі зручно переносити й розігрівати в мікрохвилівці продукти, вона не б’ється. Та побоюйтеся пластикового посуду з меламіну. Якщо на зворотному боці пластикової коробочки є напис melamin – у жодному разі не купуйте й тим більше не використовуйте за призначенням.

Меламін містить формальдегід, що виділяється в їжу від взаємодії з гарячою водою, особливо, якщо посуд подряпаний. Формальдегід відноситься до карцерогенів, викликає сильне подразнення очей, горла, шкіри, дихальних шляхів і легенів.

Радять фахівці

Уникайте однотонних поверхонь білого, жовтого і золотавого кольорів. Ці кольори ніколи нічого не маскують. Не купуйте меблі з однотонною синьою, чорною, темно-зеленою і яскраво-червоною оббивкою – на таких тканинах помітні кожна порошина й будь-який волосок.

Не використовуйте керамічну плитку чорного, темно-синього або темно-зеленого кольору для облицювання ванних кімнат, інакше вас чекає щоденна боротьба з мильним нальотом і водяним каменем.

Найкращий колір для місць загального користування – слонова кістка. Краплистий малюнок покриття на кухонній підлозі сховає дратівне дрібне сміття й крихти, поки й вас не з’явиться хвилинка, щоб узятися за віник.

Люди так улаштовані, що кладуть речі не на спеціально відведені місця, а головним чином у ті місця, що під рукою. Ніхто по добрій волі не стане тягтися до верхньої полиці, якщо книжку можна притулити нижче ( навіть якщо верхня полиця порожня, а на нижній книги тісняться в три ряди). Тому вішайте полиці там, де зручно, а не там, де вони «вписуються».

На даний момент 42 гостей на сайті